Vanaf vrijdag 1 maart kunnen groene start-ups van over de hele wereld zich weer aanmelden voor de Postcode Lotteries Green Challenge. De competitie is uitgegroeid tot een van de grootste jaarlijkse duurzaamheidswedstrijden ter wereld. In totaal is er 1 miljoen euro beschikbaar voor de vijf beste inzendingen, waarvan 500.000 euro voor de winnaar. Naast de geldprijs krijgen alle finalisten ruim een half jaar coaching van experts om hun zakelijke kansen te optimaliseren. Met deze internationale wedstrijd helpt de Nationale Postcode Loterij start-ups van over de hele wereld hun innovaties voor een duurzamere wereld op de markt te brengen. Aanmelden kan tot 1 mei 2019 via www.greenchallenge.info.

Dit jaar organiseert de Postcode Loterij de wedstrijd voor de 13e keer, vanuit haar missie bij te dragen aan een groene wereld.

Margriet Schreuders, hoofd Goede Doelen bij de Postcode Loterij: “We hopen dat de inzendingen van dit jaar laten zien met welke uitdagingen de wereld te maken heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van plasticvervuiling, duurzame energie, voedselverspilling en verstedelijking. Het is inspirerend om te zien hoe ondernemers denken in oplossingen in plaats van in problemen. Zij werken aan oplossingen die onze planeet het liefst vandaag nog nodig heeft.”

Luchtbellengordijn tegen plasticsoep
In 2017 won de Nederlandse Anne Marieke Eveleens met haar start-up The Great Bubble Barrier. Om de plasticsoep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt via rivieren de oceaan in. Deze vinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.

Meer informatie is te vinden op
www.greenchallenge.info

Winner Anne Marieke cheque award

Winnaar 2018 The Great Bubble Barrier, Anne Marieke Eveleens