Hare Majesteit Koningin Máxima opende vandaag in Amsterdam het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, VriendenLoterij en BankGiro Loterij). De opening is het sluitstuk van een twee jaar durende renovatie waarbij een langdurig leegstaand en verwaarloosd pand in Amsterdam is omgetoverd tot het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland. In het verlengde van de missie om bij te dragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld, hebben de Goede Doelen Loterijen het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland tot stand gebracht. Hiermee hopen de Goede Doelen Loterijen anderen te inspireren. 

De renovatie is uitgevoerd volgens de hoogst haalbare standaard van de BREEAM-NL (2014) beoordelingsrichtlijn voor duurzaam verbouwen. Volgens de laatste versie van deze richtlijn scoort het pand van de Goede Doelen Loterijen als hoogste als renovatieproject. Een onafhankelijk BREEAM-assessor heeft dit vastgesteld aan de hand van de meest recente richtlijnen waarmee de organisatie duurzaamheid meetbaar maakt. Het gebouw is ontworpen door Benthem Crouwel Architects, interieurarchitecten D/DOCK en Loudon Living en uitgevoerd door aannemer J.P. Van Eesteren.

Duurzame innovaties
In het pand zijn duurzame innovaties verwerkt van onder andere Postcode Lottery Green Challenge-winnaars, waaronder de elektriciteit opwekkende PowerWindows van PHYSEE. In 2016 wonnen zij de duurzaamheidscompetitie van de Postcode Loterij in aanwezigheid van koningin Máxima. Het pand wordt verwarmd en gekoeld via een warmte- koudeopslagsysteem. Daarnaast is het dak voorzien van 949 zonnepanelen. Deze wekken ong. 300 MWh per jaar aan elektrische energie op. Dit is voldoende om het pand van elektriciteit te voorzien, hiermee is het pand energie neutraal. Via het dak van het gebouw wordt ook regenwater opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten en het irrigeren van de daktuinen. Het regenwatersysteem voorziet 37% van het waterverbruik van het gebouw.