Op de éérste dinsdag van september is het in de aanloop naar Prinsjesdag traditiegetrouw Duurzame Dinsdag: een bijzondere dag waarop duurzame ideeën en initiatieven een podium krijgen in politiek Den Haag. Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, nam de Duurzame Dinsdag-koffer in ontvangst. De koffer zit vol met 359 innovatieve en inspirerende ideeën uit de samenleving. De beste initiatieven zijn vandaag beloond. 

Daarnaast ontvangen ieder jaar op deze dag drie mensen die zich al jaren inzetten voor duurzaamheid een Duurzaam Lintje. Dit jaar is één van hen medeoprichter en directievoorzitter van de Nationale Postcode Loterij, Boudewijn Poelmann. Sigrid van Aken, directeur van de Postcode Loterij, nam het lintje namens Boudewijn Poelmann in ontvangst uit handen van Ruud Koornstra, ondernemer en eerste Energiecommissaris van Nederland die vorig jaar zelf een lintje kreeg opgespeld. 

De jury van Duurzame Dinsdag staat onder leiding van duurzaam ondernemer Maurits Groen, in 2015 zelf nummer 1 van de Trouw Duurzame 100. Bij de uitreiking roemde hij het slimme en goedwerkende concept van de Postcode Loterij, dat onder de professionele en inspirerende kracht van Boudewijn Poelmann is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor vele goede doelen in binnen- en buitenland. En zelfs met een totaal aan donaties van 8.6 miljard euro sinds de oprichting in 1989, tot de derde grootste private donor ter wereld.

Sigrid van Aken: “Deze blijk van waardering neem ik graag in ontvangst namens Boudewijn Poelmann én alle collega’s bij de Postcode Loterij. Wij zijn opgericht en zetten ons in voor die duurzame samenleving, omdat dat is wat ons drijft; een betere, duurzamere toekomst voor mens en natuur. Een sterkere motivatie is niet denkbaar. Daar betrekken we graag zoveel mogelijk mensen bij, in de eerste plaats de deelnemers aan de Loterij die dit mogelijk maken. Onze steun aan inmiddels honderden goede doelen en duizenden maatschappelijke initiatieven is daarbij van groot belang, net als de inzet van vele andere organisaties. Ieders bijdrage is onmisbaar.“

De andere gelauwerden van dit jaar zijn Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde).

Duurzame troonrede 
De Duurzame Troonrede is dit jaar uitgesproken door Volkert Engelsman, oprichter en directeur van EOSTA (het grootste handelshuis van biologisch geteelde groente en fruit in Europa) en nummer één van de Trouw Duurzame Top 100.